De ce apare senzaţia de nod în gât?

Mai ales în situaţiile tensionate, cu stres maxim, se întâmplă să ne confruntăm cu senzaţia de nod în gât. Ei bine, deşi acest simptom este adesea pus pe seama stresului, el poate apărea din mai multe cauze care trebuie investigate de un medic. În funcţie de severitate, senzaţia de nod în gât poate provoca dificultăţi la înghiţire sau poate fi însoţită de dureri în piept ori de senzaţia de sufocare. Nu de puţine ori se întâmplă ca „nodul“ să fie resimţit în zona mărului lui Adam, alături de un muşchi numit cricofaringian. De altfel, acest muşchi este cel care împiedică mâncarea ingerată să revină în cavitatea bucală, iar contractura lui declanşează senzaţia de nod în gât. Specialiştii spun că, atunci când această problemă apare la tineri care nu au probleme de sănătate, vinovat este, cel mai adesea, stresul sau un fond psihic mai labil. Însă senzaţia de nod în gât poate precede şi o laringită sau o răceală, putând fi şi semnul unor probleme severe.

Depresia, o cauză frecventă 

Depresia, anxietatea sau atacurile de panică determină adesea contractura muşchilor esofagului şi, în consecinţă, apar dificultăţi la înghiţire şi senzaţia de înecare. Dacă în urma investigaţiilor nu se identifică nicio cauză fizică a senzaţiei de nod în gât, este necesară o testare psihologică şi, eventual, psihoterapie şi tratamente anxiolitice.

Poate fi semnul unor probleme gastrice 

Boala de reflux gastroesofagian este una dintre afecţiunile ce pot fi responsabile de apariţia senzaţiei de constricţie la nivelul gâtului. Astfel, din cauză că acidul gastric şi particule de alimente se întorc în faringe şi în cavitatea bucală, poate fi afectat întreg esofagul, inclusiv muşchii de la acest nivel. Pentru a depista cauzele nodului în gât, medicii recomandă un consult gastroenterologic şi o endoscopie digestivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat! NU poate fi plagiat!