Sari la conținut

Secțiunea de JOCURI

Punem la dispoziția Dvs. o multitudine de jocuri pentru PC de toate categoriile, pornind de la acțiune până la jocuri de strategie. Toate aceste jocuri le găsiți în secțiunea jocuri din categoria Download Zone.
Click pentru detalii

Secțiunea de FILME

Punem la dispoziția Dvs. o multitudine de filme de toate categoriile, pornind de la Acțiune până la jocuri de Thrillere. Toate aceste filme le găsiți în secțiunea FILME din categoria Download Zone.
Click pentru detalii
Informații
 • Despre proiect
 • Conținutul pe care vi-l oferim este unul de calitate, foarte informativ și foarte util. Aveți posibilitatea de a descărca o multitudine de resurse, cât și jocuri sau filme. Totodată puteți vizualiza și o multitudine de tutoriale și noutăți din orice domeniu.
 • Despre noi
 • Echipa noastră dorește să vă țină mereu la curent cu ultimile noutăți, dar și să vă ofere o experiență plăcută pe acest forum.
 • Bun venit pe Resursele.ro!

  Bun venit pe Resursele.ro! Pentru a avea un acces total la forum și pentru a beneficia de:

  • Navigarea pe un forum bine pus la punct și fără nici un fel de întrerupere
  • Privilegiul de a-ți face noi prieteni si de a învăța lucruri noi
  • Șanșa de a face parte din staff și dintr-o comunitate sigură
  • Posibilitatea de a învăța tot ceea ce nu cunoști
  • Șanșa și sprijinul de a-ți dezvolta planurile în lumea internetului și mai mult.

  Te invităm să te Înregistrezi acum pe forumul nostru, să ne cunoaștem și să ne începem împreună aventura și colaborarea pe internet!

Bobillho

Cum alegi un procesor (CPU): sfaturi de achizitie, preturi, caracteristici

Postări Recomandate

Cea mai importanta componenta dintr-un calculator, inima PC-ului, este procesorul (CPU), de aceea este important sa alegi cel mai bun model care va rula rapid aplicatiile si jocurile preferate.

Nu cred ca exagereaza nimeni cand spune ca cea mai importanta componenta a unui calculator, creierul din spatele tuturor operatiunilor, este microprocesorul. Pana si denumirea in limba engleza a acestuia, CPU (Central Processing Unit) se traduce prin Unitate Centrala de Procesare, definind practic rolul crucial pe care aceasta componenta in joaca in performanta si capabilitatile unui computer modern.

Ce este si ce face un procesor (CPU)?

Indiferent de ce se intampla intr-un calculator, de ce aplicatii ruleaza la un moment dat, aproape toate instructiunile din cod trec prin procesor, care le executa si intoarce rezultate ce sunt apoi folosite in alte instructiuni, ciclul repetandu-se pana cand opresti calculatorul.

Zicala „toate drumurile duc la Roma” este perfect valabila in cazul unui microprocesor modern. Toate gadgeturile moderne folosesc procesoare intr-o forma sau alta. Deci indiferent daca vorbim de PC-uri, laptopuri, tablete, telefoane inteligente, televizoare sau becuri inteligente, toate folosesc procesoare, dedicate – care executa doar anumite sarcini sau generaliste, capabile sa ruleze orice tip de aplicatie.

Desi fizic toate componentele unui calculator tipic sunt conectate pe placa de baza fluxurile de date trec in marea majoritate a cazurilor si prin procesor. Este deci lesne de inteles de ce un procesor rapid va influenta enorm viteza cu care calculator ruleaza aplicatiile. Pentru un sistem vechi cel mai important upgrade de performanta pe care il poti face este schimbarea procesorului, chiar daca acest lucru presupune in 99% din cazuri si inlocuirea altor componente, placa de baza si memoria RAM de cele mai multe ori schimbandu-se de la o generatie la alta.

microprocesor-cpu.jpg


Hai sa vedem in randurile urmatoare cum alegem un procesor de desktop sau de laptop, pentru ca in ciuda diferentelor aceastea sunt aproape identice din punct de vedere functional.

Cine face cele mai bune procesoare: Intel sau AMD?

Daca in cazul procesoarelor pentru dispozitive mobile exista destul de multa concurenta din partea diversilor producatori in segmentul calculatoarelor „normale”, adica desktop si laptop de foarte multi ani exista doar doi concurenti: Intel si AMD, echipa albastra si echipa rosie.

Echipa rosie a revenit in forta anul acesta cu familia de procesoare Ryzen, oferind in sfarsit un rival demn pentru cele mai rapide procesoare Intel care au dominat de ani buni preferintele utilizatorilor dornici de performanta indiferent de costul de achizitie.

Ca si in cazul rivalitatii intre fanii Apple si fanii PC-urilor cred ca raspunsul la intreabarea „Intel sau AMD?” nu exista sau de fapt nu este general valabil fara a lua in considerare aspecte precum segmentul de pret vizat, performanta oferita in anumite tipuri de aplicatii, eficienta energetica si diversele probleme pe care le are fiecare tabara.

Varietatea modelelor existente in clipa de fata inseamna ca indiferent de buget si nevoi vei gasi intotdeauna un procesor care sa duca la bun sfarsit sarcinile pe care i le pui in carca. Ca utilizator atat de procesoare Intel cat si modele AMD de foarte multi ani pot sa-ti spun ca pana acum am fost satisfacut de ambele tabere si, in ciuda opiniei multora, fiecare producator vine cu un set propriu de probleme sau provocari, depinde cum vrei sa le vezi.

Nu cadea deci in capcana fanilor infocati si alege intotdeauna nu procesor pe baza a ceea ce-ti ofera modelul respectiv in functie de cat platesti. Raportul pret/performanta inclina spre albastru sau spre rosu in functie de familia de procesor aleasa si modelul vizat precum si in functie de restul componentelor necesare. Parerea mea este ca nu exista reguli general valabile care sa te ghideze intr-o singura directie.

intel-versus-amd.jpg

Conținut ascuns

  Trebuie să te loghezi sau să te înregistrezi pentru a vedea link-urile și imaginile externe.
de procesoare AMD.            
   

Conținut ascuns

  Trebuie să te loghezi sau să te înregistrezi pentru a vedea link-urile și imaginile externe.
de procesoare Intel


Specificatiile importante ale unui microprocesor

Am ajuns si la cea mai importanta parte a articolului nostru si anume specificatiile tehnice dupa care trebuie sa te ghidezi cand cumperi un procesor nou:

Socket-ul – este primul lucru la care trebuie sa te uiti: ce socket foloseste placa de baza. Fie alegi procesorul intai si apoi un model compatibil de placa de baza, fie alegi procesorul in functie de placa de baza existenta (daca faci upgrade de exemplu).

Verifica intotdeauna lista de procesoare suportate de placa de baza in care vei instala noul procesor. In functie de versiunea de BIOS sau de chipset-ul folosit de o anumita placa de baza s-ar putea ca un anumit CPU sa nu functioneaze, chiar daca fizic se potriveste in socket-ul respectiv.

Daca cele doua componente nu sunt compatibile intre ele atunci nu mai conteaza, pentru ca va trebui sa schimbi una din ele pentru a se potrivi. Pentru a-ti veni in ajutor am adaugat mai jos un tabel cu tipurile actuale  de socket de la ambii producatoir in functie de gama performanta vizata si implicit bugetul ce trebuie alocat achizitiei.

Numarul de nuclee – de foarte multi ani procesoarele au trecut de la o arhitectura cu un singur nucleu, adica un singur fir de executie la o structura paralela care foloseste mai multe nuclee pe aceeasi pastila de siliciu. Discutam deci de o miniaturizare a sistemelor cu doua sau mai multe procesoare, folosite in servere.

Numarul de nuclee influenteaza direct performanta unui procesor, atat timp cat software-ul rulat este scris astfel incat sa poata fi executat in paralel. Nu toate nuclele sunt construite la fel, deci nu se pot compara intre ele modele de la acelasi producator din generatii diferite sau de la alti producatori.

Momentan discutam de procesoare cu minim doua nuclee, desi exista si CPU-uri mono nucleu, si maxim 18 nuclee. Cele mai populare insa sunt cele quad core, preferintele indreptandu-se cu pasi repezi catre procesoare cu sase sau chiar opt nuclee.

microprocesor-CPU.jpg

Frecventa de functionare (frecventa de tact) – exprimata in Gigahertzi este un alt indicator al puterii unui procesor si reprezinta numarul de cicluri pe secunda in care procesorul executa comenzi (unele calcule pot fi rezolvate intr-un singur ciclu, altele necesita mai multe cicluri).

O frecventa mai mare inseamna si o viteza sporita de executie, daca comparam modele cu restul specificatiilor identice. Frecventa de operare este un foarte intalnit mod de a diferentia pretul de achizitie al modelelor din aceeasi familie de procesoare.

Hyperthreading – este o functie a hardware-ului unui procesor care permite executia in paralel a doua seturi de instructiuni pe acelasi nucleu. Exista bineinteles anumite conditii ce trebuie indeplinite la nivel de software, insa in conditii ideale putem discuta de performanta aproape dublata. Un procesor cu doua nuclee fara hyperthrearing se va comporta insa in majoritatea cazurilor mai bine ca un procesor single-core cu hyperthrearing.

Nota: Hyperthrearing este denumirea comerciala folosita de procesoarele Intel. AMD foloseste denumirea SMT (Simultaneous multithreading).

Memoria cache – toata sistemele de calcul moderne functioneaza pe un model care utilizeaza memorie cache (arhiva) pentru a stoca anumite instructiuni in zonele de memorie rapida astfel incat atunci cand este nevoie de ele sa poate fi accesate mai rapid, fara a necesita aducerea datelor din zone de memorie mai lenta.

Ca regula generala cu cat memoria este mai rapida cu atat discutam despre o cantitate mai mica (si mai scumpa). Intr-un calculator tipic ierarhia de la cea mai rapida la cea mai lenta memorie este: L1 cache – L2 cache – L3 cache – memoria RAM – SSD / HDD.latenta-si-viteza-memorie-RAM-vs-L1-L2-L


Cele patru specificatii de mai sus influenteaza performanta unui procesor in mod direct, impreuna cu socket-ul, adica generatia din care face parte un anumit model de CPU. Acestea nu sunt insa singurele caracteristici care determina viteza de procesare a unui CPU.

Ca si in cazul multor alte componente nici in cazul procesoarelor nu exista o nota generala care cuantifica performanta, deci discutam de modele cu slabiciuni in anumite teste si aplicatii si puncte forte in alte scenarii de utilizare.

Va trebui intotdeauna sa alegi un model potrivit aplicatiilor pe care le rulezi cel mai des. Poti insa compara procesoarele la modul general pe siteuri precum CPU Boss.

Puterea consumata (TDP) – o caracteristica pe care cred ca trebuie s-o urmaresti cu atentie este si puterea tipica consumata de procesor in conditii de incarcare maxima. In functie de aceasta valoare va trebui sa alegi apoi solutia de racire folosita pentru a nu depasi in timpul functionarii temperaturile normale de operare recomandate de producator.

Un procesor mainstream performant consuma in jur de 80 – 100W in timp ce unul de top se poate apropia de 200W. Asta in conditii normale de operare, la frecventa si voltaj standard. Prin overclocking aceste cifre pot creste exponential, necesitand solutii de racire exotice (racire pe apa).

Puterea consumata variaza in functie de procesul de fabricatie, de numarul de nuclee, de frecventa de operare, de voltajul aplicat tranzistoarelor si bineinteles de gradul de incarcare generat de aplicatiile rulate la un moment dat.sloturi-de-expansiune-placa-de-baza.jpg

Numarul de linii PCI-Express – in mod normal un utilizator obisnuit nu trebuie sa-si bata capul cu acest aspect, insa cine construieste un calculator workstation pentru a rula aplicatii serioase sau un sistem de gaming pentru jocuri 3D va avea nevoie de cat mai multe linii PCI-Express astfel incat sa poata instala mai multe placi video, unitati de stocare NVME si placi add-on (placi de sunet, de retea pe fir sau WiFi, placi de captura samd). Prezenta sloturilor de conectare pe placa de baza nu garanteaza ca acestea vor putea fi folosite fara un procesor corespunzator.

folosite fara un procesor corespunzator.

Suport pentru overclocking – cea mai simpla modalitate de a stoarce mai multa performanta de la un procesor existent este de a-i creste frecventa de operare peste cea standard stabilita de producator. Nu toate modelele ofera suport pentru overclocking (vezi aici cateva modele) si intotdeauna ai nevoie de o placa de baza cu chipset compatibil cu overclocking-ul. Rezultatele pot varia de la cateva procente diferenta de performanta pana la 20-30% bonus in functie de aplicatiile rulate. Este usor de inteles de ce overclocking-ul este popular in randul utilizatorilor experimentati.

Overclocking-ul invalideaza garantia procesorului si nu este un proces lipsit de riscuri, in special daca nu folosesti o solutie de racire adecvata si depasesti prea mult parametrii standard de functionare (frecventa, voltaj).

Placa video integrata – daca jocurile nu sunt principala ta pasiune atunci nu are sens de cele mai multe ori sa investesti intr-o placa video dedicata. Este bine sa stii ca multe procesoare vin cu un chip grafic integrat capabil sa controleze mai multe monitoare si sa ruleze aplicatii 3D la rezolutii si detalii minime, deci suficient pentru cele mai multe scenarii de utilizare. Ca regula generala AMD ofera cele mai performante GPU-uri integrate, in seria de modele APU (Accelerated Processing Unit).

Cooler inclus in pachet – la fel, daca nu vrei sa faci o cheltuiala in plus, poti opta pentru un model cu cooler incluse in pachet, insa pentru modelele performante sau cand vrei sa faci overclocking este bine sa optezi pentru o solutie de racire aftermarket dimensionata astfel incat sa mentina temperatura de operare in limitele recomandate.

Am evitat sa dau exemple de procesoare pentru ca pur si simplu este imposibil sa acopar toate scenariile de utilizare si de buget. In plus modelele disponibile se schimba foarte des astfel incat recomandarile nu ar fi de actualitate peste cateva luni. Daca ai in continuare nevoie de un sfat nu ezita sa lasi o intrebare in sectiunea de comentarii.

<

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×